Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Looking Back to Look Forward - Digital Storytelling at A Crossroads

Lambert Joe

8 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2477
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωσαν στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης».

Η αφήγηση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη, που λειτουργεί ως πλαίσιο έκφρασης απόψεων για τον κόσμο γύρω μας καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό, νοηματοδοτεί τη ζωή μας και προσδίδει στις αναμνήσεις μας μια διάσταση διάρκειας μέσα στον χρόνο.  Ο κόσμος μας σήμερα, γεμάτος από ψηφιακά μέσα και υπερπληροφόρηση από τη μια, και πολλαπλές κρίσεις όλων των ειδών από την άλλη, θέτει μια διπλή πρόκληση για την ψηφιακή αφήγηση, η οποία αφενός καλείται να αποτελέσει εργαλείο διατύπωσης των σε πρώτο πρόσωπο ιστοριών, αφετέρου, να υπηρετήσει τη δημιουργική δράση και την αλληλεγγύη, ως απάντηση στις κρίσεις που μαστίζουν οικονομίες, κοινωνίες και το περιβάλλον. Μέσα από τον διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας που προτείνει, ενισχύεται η συναισθηματική εμπλοκή αφηγούμενων και ακροατών και η αντιμετώπιση και επούλωση ψυχικών τραυμάτων, αγγίζοντας παράλληλα ένα ευρύτατο κοινό μέσω των πολλαπλών επιλογών διάχυσης που προσφέρει το διαδίκτυο.

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσεγγίζει την τελευταία πενταετία το θέμα της Ψηφιακής Αφήγησης τόσο μέσα από ερευνητικές δράσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό, τα ψηφιακά παίγνια κλπ., όσο και με τη διδασκαλία μαθημάτων και σεμιναρίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το διεθνές συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης» διοργανώθηκε με τα φιλοδοξία να δώσει απαντήσεις, με πρωτοποριακό τρόπο, στις προαναφερθείσες προκλήσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες, παρουσιάσεις εργασιών, πάνελ και εργαστήρια αναφορικά με όλες τις εκφάνσεις της ψηφιακής αφήγησης, καθώς και προβολές ψηφιακών ιστοριών.

Το Blod δημοσιεύει τις διαλέξεις των 4 προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου. 

Lambert Joe Εκτελεστικός Διευθυντής και συνιδρυτής του Centre for Digital Storytelling

Ο Joe Lambert γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τέξας και σπούδασε Θέατρο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Έχει διακριθεί ως ακτιβιστής, παραγωγός, διευθυντής, δάσκαλος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το 1986, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία παραγωγής Life On The Water και, ως παραγωγός έχει στο ενεργητικό του πάνω από 500 θεατρικές, συνεδριακές και ψηφιακές οπτικοακουστικές διοργανώσεις.

Σήμερα είναι εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ψηφιακής Αφήγησης (που εδρεύει στο Μπέρκλεϋ) το οποίο δημιούργησε το 1994 μαζί με τη σύζυγό του Nina Mullen και τη συνάδελφό του Dana Atchley, με τις οποίες ανέπτυξαν ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γνωστό ως Standard Digital Storytelling Workshop. Το πρόγραμμα αυτό έκανε γνωστό ο Joe Lαmbert tταξιδεύοντας σε πολλές χώρες και δημιουργώντας σχετικό εποπτικό περιεχόμενο, όπως το Digital Storytelling Cookbook .

Σχετικές ομιλίες