Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ξένοι και ελληνικό κράτος: Τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» φέρνουν τους «επιτηρητές σε απόγνωση»

Κωστής Κώστας, Ψαλιδόπουλος Μιχάλης

14 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 81:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2102
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με αφορμή την έκδοση των βιβλίων «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος – 21ος αιώνας» (Εκδόσεις Πόλις, 2013) και «Επιτηρητές σε απόγνωση. Αμερικανοί σύμβουλοι στην Ελλάδα, 1947-53» (Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2013), οι συγγραφείς Κώστας Κωστής (Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών ) και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Καθηγητής της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών) συζητούν για την ελληνική κρίση.

Η εκδήλωση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις 14 Μαρτίου 2014, και οργανώθηκε από το Navarino Network (ΝΝ) - Δίκτυο Ναυαρίνο  που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 με  πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και αποτελεί  μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.

Τη συζήτηση συντόνισε o Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Navarino Network.


Η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα  και τα έσοδα της διατέθηκαν για τους σκοπούς του Συλλόγου Αρωγής Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος ΑΧΤΙΔΑ.

Το Blod ευχαριστεί θερμά το Navarino Network για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Κωστής Κώστας Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και οικονομική ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Socials στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2004 είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1999 εργάζεται ως Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank. Είναι Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2006 έως το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών Νεώτερης και Σύχγρονης Ελλάδας στην École des Hautes Études en Sciences Socials. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, O Πλούτος της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία κατά τον 20 και 21ο αιώνα, Αθήνα 2019, Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα 2013, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας. Η διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, 18ος -21ος αιώνας, Αθήνα 2013 (αγγλική έκδοση του βιβλίου Λονδίνο - Νέα Υόρκη 2018), Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995.

Ψαλιδόπουλος Μιχάλης Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Ο Μιχάλης Ψαλιδοπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Διατέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής ΔΝΤ (2015-2020) και κάτοχος της Έδρας Κ. Καραμανλής στη σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts (2010-2014).

Σχετικές ομιλίες