ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Μνήμη και ταυτότητα στην Αφροδισιάδα στους αυτοκρατορικούς χρόνους
 

Ομιλητής:

Χανιώτης Άγγελος
 

Γλώσσα:

Ελληνική, Αγγλική
 

Ημερομηνία:

06/03/2014
 

Διάρκεια:

62:53
 

Εκδήλωση:

Ρωμαϊκό Σεμινάριο
 

Διοργανωτής:

Μουσείο Μπενάκη, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο), Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο
 

Κατηγορία:

Αρχαιολογία
 

Ετικέτες

Ρωμαϊκό Σεμινάριο
 
 
 
Η διάλεξη του Άγγελου Χανιώτη με θέμα "Μνήμη και ταυτότητα στην Αφροδισιάδα στους αυτοκρατορικούς χρόνους" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Ρωμαϊκού Σεμιναρίου.

Με αφορμή το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ρωμαϊκές σπουδές στην Ελλάδα, το «Ρωμαϊκό Σεμινάριο» έχει σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης σχετικά με το ρωμαϊκό παρελθόν στον ελλαδικό χώρο.
 
Μέσω ενός προγράμματος διαλέξεων, εργαστηρίων ειδικού ενδιαφέροντος και άλλων εκδηλώσεων, φιλοδοξία του Σεμιναρίου είναι να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και συχνότερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αρχαιολόγων, ιστορικών, επιγραφολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, που ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη διαφόρων πτυχών του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου. 
 
Αντικείμενο του Σεμιναρίου είναι η παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, συνθετικών μελετών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τον πολιτισμό του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις διάφορες εκφάνσεις του κατά τη σταδιακή ενσωμάτωση και ένταξή του στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
 
  • Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Institute for Advanced Studies at Princeton, School of Historical Studies
    O Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, της Οξφόρδης και της Νέας Υόρκης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών άρθρων, επιμελειών και μονογραφιών σχετικά με ζητήματα επιγραφικής, της ιστορίας του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ανατολικών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εδώ και χρόνια είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία, όπου μελετάει το επιγραφικό υλικό και έχει συγγράψει πλείστα σχετικά άρθρα.

    Δηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα «Το συναίσθημα ως κοινωνικό και πολιτισμικό μόρφωμα: το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας» (Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, 2009-2013) και συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.