Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Πειράματα με γρανάζια στον υπολογιστή μας

Σπινέλλης Διομήδης

25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 44:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3833
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σπινέλλης Διομήδης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/02/2014

Διάρκεια
44:38

Εκδήλωση
Hub Science

Χώρος
The HUB Events

Διοργάνωση
The HUB Events

Κατηγορία
Πληροφορική, Αρχαιολογία

Ετικέτες
Hub Science, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αστρονομία, ψηφιακός σχεδιασμός, λογισμικό

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τρίτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Σ' αυτή τη σειρά εντάσσεται και η διάλεξη του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διομήδη Σπινέλλη, με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Πειράματα με γρανάζια στον υπολογιστή μας».
 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός υπολογιστής που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Το σχέδιο του Μηχανισμού προαγγέλλει ιδέες από τους χώρους του ψηφιακού σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της τεχνολογίας λογισμικού. Με την κατασκευή και τη σύνδεση ιδεατών γραναζιών μέσα στον υπολογιστή φτιάχνουμε ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αποφεύγοντας τις συναρτήσεις διαφορικού λογισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται για να αναλύσουν τη λειτουργία του. Στη διάλεξή του, ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης περιγράφει την προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο φιλικό γραφικό μαθησιακό περιβάλλον προγραμματισμού Squeak EToys, το οποίο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει δωρεάν.

Σπινέλλης Διομήδης Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Το 2013 δούλεψε στη Google ως senior software engineer, ενώ το 2009-2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού, στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και στις νεφοϋπολογιστικές υποδομές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 8000 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα από το 1988. Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE. Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London.

Ιστότοπος του Διομήδη Σπινέλλη

Σχετικές ομιλίες