Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκλεκτικές συγγένειες: Ιστορία και Μυθιστόρημα

Μαραντζίδης Νίκος, Δοξιάδης Απόστολος, Γούναρης Βασίλης

22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 54:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2031
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τις τελευταίες δεκαετίες ο διάλογος των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αναζήτηση της γνώσης. Τα οικονομικά, η πολιτική επιστήμη και η ιστορία παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ενώ ο διάλογος ανάμεσά τους, άλλοτε παίρνει τη μορφή συμφωνίας, και άλλοτε αντίθεσης, διαδικασίες που είναι, εν τέλει, εξίσου παραγωγικές στη δημιουργία της γνώσης.
 
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ, βάζοντας ως αφετηρία αλλά και κατάληξη ενός κύκλου συζητήσεων τα δύο θέματα που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των ενδιαφερόντων της, τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) την ημερίδα Εκλεκτικές Συγγένειες. Σε αυτή, δέκα δημιουργικοί άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τομείς γνώσης, συζήτησαν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια πρισματική προσέγγιση.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε από το διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, πέρασε από την πολιτική επιστήμη και την ιστορία για να επιστρέψει στο διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.
 
Τέταρτη Ενότητα: Ιστορία και Μυθιστόρημα
 
Ομιλητής: Νίκος Μαραντζίδης - Απόστολος Δοξιάδης - Βασίλης Γούναρης
 
Η ιστορία και το μυθιστόρημα έχουν στο επίκεντρό τους την αφήγηση, συγγένεια που δημιουργεί συνεχείς αλληλεπιδράσεις: η ιστορία εμπλουτίζεται από τεχνικές και τρόπους που αναπτύσσονται στο μυθιστόρημα, ενώ το μυθιστόρημα πλησιάζει τα θέματά του με τη ματιά του ιστορικού. 

Μαραντζίδης Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε Πολιτική επιστήμη στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 που είχε θέμα τη μελέτη του κομμουνισμού. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Δοξιάδης Απόστολος Μαθηματικός, Συγγραφέας

Ο Απόστολος Δοξιάδης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων -μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια- με πιο γνωστά, το πολυβραβευμένο "Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" (Καστανιώτης) το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Είναι επίσης, μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο δημιουργός του Logicomix (Ίκαρος), του διάσημου graphic novel για τη ζωή του μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ που κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Από τις εκδόσεις Princeton University Press κυκλοφορεί, σε επιμέλεια δική του και του καθηγητή στο Χάρβαρντ Barry Mazur, το πρώτο ερευνητικό βιβλίο για τη σχέση μαθηματικών και αφήγησης με τίτλο: Circles Disturbed: The Interplay Between Mathematics and Narrative.

Γούναρης Βασίλης Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων - Πρόεδρος, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΑΠΘ

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης είναι Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων και Πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίαςˑ Διευθυντής του Εργαστηρίου Βοηθητικών Επιστημών της Ιστορίας και μέλος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ. Έλαβε πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών από το ΑΠΘ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2009) και Senior Visiting Scholar του Onassis Foundation USA (2013). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα και κινούνται κυρίως στον χώρο της κοινωνικής ιστορίας και της ιστορίας των ιδεών. Είναι συγγραφέας οκτώ μονογραφιών, πολλών δεκάδων άρθρων σε περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους, επιμελητής και συν-επιμελητής επτά συλλογικών τόμων και άλλων τόσων με ιστορικές πηγές. Δύο μονογραφίες του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε από το ΑΠΘ με Βραβείο Αριστείας για τη συμβολή του
στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σχετικές ομιλίες