ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα (1821-1900). Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος στη μετεπαναστατική περίοδο
 

Ομιλητής:

Σχινά Αθηνά
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

05/02/2014
 

Διάρκεια:

57:35
 

Εκδήλωση:

Εκδηλώσεις του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
 

Διοργανωτής:

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
 

Χώρος:

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
 

Κατηγορία:

Τέχνες / Πολιτισμός
 

Ετικέτες

Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα , Ιταλία , Ιστορία της Τέχνης
 
 
 
Η διάλεξη της κριτικού και ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά αναφέρεται στην στην περιπετειώδη ζωή και το έργο της Ελένης Μπούκουρη-Αλταμούρα (1821-1900) μιας, μιας από τις πρώτες Ελληνίδες ζωγράφους, μετά την Απελευθέρωση, η οποία σπούδασε στην Ιταλία, συνδέθηκε με τα εκεί επανασταστικά κινήματα των μέσων του 19ου αιώνα, εξέφρασε (συμβολικά και αλληγορικά) το πνεύμα της εποχής που βίωσε και παρ’ ότι διασώθηκαν ελάχιστα σχέδια και πίνακές της, θεωρείται εντούτοις εμβληματική φυσιογνωμία για τις αρχές της Νεότερης Ελληνικής Τέχνης.
 
Η διάλεξη ήταν ενταγμένη στον κύκλο συναντήσεων «Ελλάδα-Ιταλία. Διάλογοι μεταξύ δύο πολιτισμών. Έλληνες ζωγράφοι στην Ιταλία – Ιταλοί ζωγράφοι στην Ελλάδα (16ος-19ος αι.)» που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου.
 
Μετά τη διάλεξη προβληθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα "Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα, η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος". Χάρη στην ευγενική άδεια της δημιουργού της, η ανάρτηση του Blod περιλαμβάνει (στο τέλος) ένα πεντάλεπτο απόσπασμα της ταινίας αυτής.
 
  • Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης
    Η Αθηνά Σχινά είναι Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης. Ανήκει στο Ερευνητικό και Διδακτικό Προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδάσκει μαθήματα της ειδικότητάς της και παράλληλα ασχολείται με την ανάδειξη της νεώτερης και της σύγχρονης τέχνης, μέσα από άρθρα, βιβλία και διαλέξεις της.  Είναι, επίσης, ενεργό μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και Ιστορικών Τέχνης (A. I. C. A.).