Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δημοκρατία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη - κοινή πρόκληση για Βορρά και Νότο

Monti Mario, Στουρνάρας Γιάννης, Κοσιώνη Σία

7 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1068
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε συνδυασμό με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η εφημερίδα Le Nouvel Observateur σε συνεργασία με την Καθημερινή και τους International New York Times,  οργάνωσε, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014»,  μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, με θέμα  «Τολμήστε τη Δημοκρατία».

Σε αυτές τις δύο μέρες συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκαν πενήντα περίπου προσωπικότητες –σημαντικοί πολιτικοί, εξέχοντες διανοούμενοι και ειδικοί σε διεθνή θέματα- προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας το νόημα της εκδήλωσης, ο Διευθυντής του Nouvel Observateur κ. Laurent Joffrin, σημειώνει:

«Οι λαοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη; Παντού, σε ολόκληρη την ήπειρο οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις προελαύνουν. Παντού, ή σχεδόν παντού, ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία. Παντού, η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Δεν υπάρχει παρά µία θεραπεία στην ασθένεια της Ένωσης: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, µε τη θαρραλέα µμεταρρύθμιση των μεθόδων της, µε την εφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών. Η Ένωση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμοποίησή της. Πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας; Πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ένωση; Εκτός κι αν η ασθένεια είναι βαθύτερη. Μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει τη δική του δημοκρατία;

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό φόρουµ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιµα ερωτήµατα. Η χώρα που επινόησε την δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραµένει συνδεδεµένη µε την Ένωση, συγχρόνως όµως υφίσταται µε τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο Nouvel Observateur και η «Καθηµερινή» διοργανώνουν µια σηµαντική συνάντηση στην Αθήνα, την Πέµπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Θα συναντηθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσµου, σηµαντικοί διανοούµενοι και η αφρόκρεµα των ειδικών. Το σύνθηµα είναι απλό: Ας τολµήσουµε για τη δηµοκρατία».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών  Ευάγγελου Βενιζέλου, του Valéry Giscard d'Estaing, πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Jacques Delors, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, διεξήχθησαν συζητήσεις στο πλαίσιο 14, συνολικά, θεματικών ενοτήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, με αντικείμενο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις επενδύσεις, την αγορά εργασίας, το μέλλον του ευρώ, τον ευρωσκεπτικισμό, κ.ά.

Το Blod βιντεοσκοπεί και αναρτά τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες της Συνάντησης:

Γιατί δεν γοητεύει η Ευρώπη;

Michel Barnier (Γαλλία) Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών

Ευάγγελος Βενιζέλος (Ελλάδα) Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών

Τολμήστε για τη Δημοκρατία

Αντώνης Σαμαράς (Ελλάδα) Πρωθυπουργός 

Massimo D’Alema (Ιταλία) Πρωθυπουργός (1998-2000), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών

Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ελλάδα) πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Guy Verhofstadt (Bέλγιο) Πρωθυπουργός (1999-2008), πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για ποιο λόγο να διατηρηθεί η δημόσια τηλεόραση;

Yves Bigot (Γαλλία) Γενικός διευθυντής του TV5 Monde

Peter Economides (Νότια Αφρική) Διευθυντής του Make-A-Wish Foundation, Brand Strategy Specialist

Θεόδωρος Φορτσάκης (Ελλάδα) Καθηγητής, κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών

Pascal Josephe (Γαλλία) Πρώην γενικός διευθυντής των France 2, France 3, La Cinq, Co-President Media Governance Initiative

Παντελής Καψής (Ελλάδα) Αρθρογράφος, υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση

Ο Πολιτισμός τελευταίο όχυρο της δημοκρατίας που κινδυνεύει;

Tahar Ben Jelloun (Μαρόκο) Συγγραφέας

Δημήτρης Δημητράκος (Ελλάδα) Ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Μάρκαρης (Ελλάδα) Συγγραφέας

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Ελλάδα) Συγγραφέας

Alain Touraine (Γαλλία) Kοινωνιολόγος

Δημοκρατία και ανάπτυξη στην Ευρώπη - κοινή πρόκληση για Βορρά και Νότο

Μario Monti (Iταλία) Πρωθυπουργός (2011-2013)

Γιάννης Στουρνάρας (Ελλάδα) Υπουργός Οικονομικών

Μια νέα ευρωπαïκή πολιτική επιβάλλεται

Κώστας Σημίτης (Ελλάδα) Πρωθυπουργός (1996-2004)

Monti Mario τ. Πρωθυπουργός Ιταλίας

Ο Mario Monti γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου, 1943. Είναι Ιταλός οικονομολόγος, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιταλίας την περίοδο 2011-2013, ηγούμενος μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών στον απόηχο της ιταλικής κρίσης χρέους.

Υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος από το 1995 έως το 2004 (Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών την περίοδο 1995-1999 και Επίτροπος Ανταγωνισμού την περίοδο 1999-2004). Επίσης, έχει διατελέσει Πρύτανης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο.

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.

Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.

Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.

Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.

Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».

Κοσιώνη Σία Anchorwoman, ΣΚΑΪ TV

Η Σία Κοσιώνη είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος MSc in New Media, των πληροφοριών και της κοινωνίας από το LSE. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2000 στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Από το 2006 είναι η βασική  anchorwoman του ΣΚΑΪ TV. Παρουσιάζει επίσης την κύρια ραδιοφωνική εκπομπή ειδήσεων για το ΣΚΑΪ 100,3, καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή "Ιστορίες" στο ΣΚΑΪ TV μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα.

Σχετικές ομιλίες