Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των ΜΚΟ (Capacity Building) & Παρουσίαση του σχετικού προγράμματος

Πατρικαράκου Δήμητρα, Markova Elitsa, Kirschbaoum Marco, Παπασταύρου Ξένια, Θεοδωρίδης Αλέξανδρος, Αντωνάς Βασίλης

22 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2759
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Έγινε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εναρκτήρια ημερίδα του Προγράμματος χρηματοδότησης ΜΚΟ «Είμαστε όλοι Πολίτες», που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των ΜΚΟ στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Οι τομείς δράσεων του Προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

-        Κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμός (συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων περιοχών), και παροχή βασικών υπηρεσιών πρόνοιας

-        Ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και ειδικότερα των Ρομά), ρατσισμός και ρατσιστικές επιθέσεις, ισότητα των φύλων και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και της διακίνησης ανθρώπων (trafficking)

-        Δημοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

-        Ενδυνάμωση των δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των μη κερδοσκοπικών οργανισμών (capacity building)

Το Πρόγραμμα, ύψους 7,34 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται  από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ),  και συγκεκριμένα τις χώρες της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2016.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) ενώνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία στην Ενιαία Αγορά. Ο Ευρωπαϊκός Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών δικαιούχων και των κρατών δωρητών.

Για την περίοδο 2009 – 2014, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ διαθέτει κονδύλια συνολικού ύψους €1,79δις, με τη Νορβηγία να συνεισφέρει το 97% του συνολικού ποσού. Οι δωρεές αφορούν ΜΚΟ, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 12 πιο πρόσφατες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η συνεργασία με τους φορείς των χωρών του ΕΟΧ είναι ευρύτατη και οι συναφείς δραστηριότητες έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Βασικοί τομείς υποστήριξης είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η έρευνα και οι υποτροφίες, η κοινωνία των πολιτών, η υγεία, η ισότητα των φύλων, η δικαιοσύνη και η πολιτιστική κληρονομιά.

Στην επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ κ. Γιώργος Γιαννούσης και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα κ. Sjur Larsen, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρης Βλαστός ανέπτυξε το νόημα και τους σκοπούς του Προγράμματος και αναφέρθηκε με έμφαση στη δυναμική και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται η Κοινωνία των Πολιτών, τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο σταθεροποιείται και ανθεί η Δημοκρατία».

Μετά τις εισηγητικές ομιλίες παρουσιάστηκε από τις κυρίες Vilde Hovik Roberg, Ανώτερη Σύμβουλο του Υπουργείου  Εξωτερικών της Νορβηγίας και Patrizia Brandellero, Συντονίστρια προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ, η στρατηγική προσέγγιση και το πλαίσιο χρηματοδότησης των ΜΚΟ, ενώ τους στόχους και τις λεπτομέρειες του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» ανέπτυξε αναλυτικά αναλυτικά ο Διευθυντής του κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μια σειρά ενημερωτικών εργαστηρίων (workshops) με αποδέκτες εκπροσώπους ΜΚΟ που από νωρίς έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το εν λόγω Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν το Πρόγραμμα  «Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των Μ.Κ.Ο. (Capacity Building)», το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Διμερών Σχέσεων με εκπροσώπους ελληνικών ΜΚΟ και οργανισμών από τις δωρήτριες χώρες, καθώς και η θεματική «Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών», με τη συμμετοχή των κκ. Ιωάννη Τέντε, Εθνικού Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και Κώστα Μπακούρη, Προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Πατρικαράκου Δήμητρα Διαχειρίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ, "Είμαστε όλοι Πολίτες", Ίδρυμα Μποδοσάκη
Markova Elitsa Διεθύντρια Προγραμμάτος Χρηματοδότησης του ΕΟΧ για τις ΜΚΟ, Βουλγαρία
Kirschbaoum Marco Executive Director, NGO Management School, Ελβετία/ Switzerland
Παπασταύρου Ξένια Ιδρύτρια ΜΚΟ "Μπορούμε"
Η Ξένια Παπασταύρου σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Εργασιακές Σχέσεις και Human Resource Management στο London School of Economics. Το 2006 ολοκλήρωσε το Creative Writing Course του Open University UK. Από το 1999 έως το 2012 εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο in.gr στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη όπου σχεδίασε την πρώτη ιντερνετική πύλη για τον Αγροτουρισμό και ως project manager στο Ίδρυμα Λαμράκη όπου σχεδίασε τον εκπαιδευτικό κόμβο e-paideia.net του Ιδρύματος. Επίσης, ήταν αρχισυντάκτις του περιοδικού Discovery & Science του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Είναι μητέρα δύο παιδιών, ποιήτρια, μαραθωνοδρόμος και μέλος του Poetry Society της Αγγλίας.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 εργάζεται εθελοντικά στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΠΟΡΟΥΜΕ την οποία εμπνεύστηκε το Μάιο του 2011 και η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012.

Ιστοσελίδα ΜΚΟ "Μπορούμε"

Θεοδωρίδης Αλέξανδρος ΜΚΟ "Μπορούμε"

Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη την οποία άφησε στα 18 για να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό. Μετά από διετή μαθητεία στη Γερμανία (1994-1996, Λογιστικά), σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1996-2000, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Διεθνές Δίκαιο), μεταπτυχιακό στο London School of Economics (2000-2001, Διεθνείς Σχέσεις) και πρακτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2001-2002), επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις (2002-2003).Για 9 μήνες συμμετείχε στις δράσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μία εκ των οποίων ήταν η αποστολή της οργάνωσης στο Αφγανιστάν (Δεκέμβριος 2003).Εργάστηκε στον ιδιωτικό (2004-2008) και δημόσιο τομέα (2008-2013) στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και τον Ιανουάριο 2012 υπήρξε συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της ΜΚΟ που είναι αφοσιωμένη στη μείωση της σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα. Από το Μάρτιο 2013 είναι 100% αφοσιωμένος στην ανάπτυξη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Αντωνάς Βασίλης Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Impact PCS Σύμβουλοι Οργανωτικής Ανάπτυξης

Σχετικές ομιλίες

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ 01:20:40

Ιαν 22, 2014

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ

Λαγανόπουλος Σωτήρης Κουτζούκου Φαίη Τέντες Ιωάννης Mora Veronika Μπακούρης Κώστας Σουφλής Ιωάννης Λιαρίκος Κωσταντίνος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική