ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Μουσείο της Ακρόπολης και Μουσειακό Βίωμα
 

Ομιλητής:

Τζώνος Πάνος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

22/05/2011
 

Διάρκεια:

33:08
 

Εκδήλωση:

ΜΟΥΣΕΙΑ 2011: Το Μουσείο της Ακρόπολης. Ιδεολογία, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική
 

Διοργανωτής:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Μουσειολογία", Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων, Ίδρυμα Fulbright - Ελλάδα
 

Χώρος:

Μουσείο Μπενάκη (Οδός Πειραιώς)
 

Κατηγορίες:

Μουσειολογία , Αρχιτεκτονική
 

Ετικέτες

νέο Μουσείο Ακρόπολης
 
 
 
Η συζήτηση για το Μουσείο της Ακρόπολης έχει μέχρι τώρα περιστραφεί κυρίως γύρω από χωροθετικά, διαδικαστικά και στιλιστικά ζητήματα.
 
Η εισήγηση αυτή επιχειρεί μια "μουσειοκεντρική" διαπραγμάτευση του θέματος, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα μουσειοκεντρικής σκέψης στη δημόσια αρχιτεκτονική επιχειρηματολογία, αποτελεί απλώς ένα τυπικό παράδειγμα μιας γενικότερης παθογένειας της αρχιτεκτονικής θεωρίας και κριτικής στον καιρό μας.
 
  • Αρχιτέκτων, Dipl.Ing.Arch, Grad.Dipl.AA, Δρ Αρχ. Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Technische Universitat Karlsruhe. Έκανε τη διδακτορική διατριβή στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Architectural Association School of Architecture, London. Από το 2002 είναι συντονιστής της διδακτικής περιοχής "αρχιτεκτονικός προγραμματισμός και σχεδιασμός εκθέσεων, μουσείων και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και συνόλων" του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
     
    Έχει συγγράψει βιβλία για τη θεωρία και την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής καθώς και για την αρχιτεκτονική μουσειολογία. Έχει επίσης συγγράψει μελέτες για την Ιλιαδική κοσμοαντίληψη και τη σύγχρονη τέχνη.