Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή μιας οπής (Single-Site Robotic Cholecystectomy): H "μία" οδός προς το μέλλον της χειρουργικής. Αρχική εμπειρία από την Ελλάδα

Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος Μ.

13 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3364
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η λαπαροενδοσκοπική χειρουργική μίας οπής επιτρέπει την πραγματοποίηση των περισσοτέρων επεμβάσεων της κοιλιακής χώρας μέσω μίας μικρής τομής, ελαχιστοποιώντας τη μετεγχειρητική ουλή. Το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci παρέχει τα πλεονεκτήματα της αρθρωτής κίνησης των εργαλείων, της τρισδιάστατης όρασης και της καλύτερης εργονομικής θέσης του χειρουργού. Πρόσφατα, μία ενδιαφέρουσα νέα πλατφόρμα προστέθηκε στο υπάρχον σύστημα από την κατασκευάστρια εταιρεία που επιτρέπει την επέμβαση δια μίας τομής (single-site)

Στόχος της εισήγησης αυτής είναι η παρουσίαση μίας από τις τρεις πρώτες εμπειρίες σε παγκόσμια κλίμακα, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Single Site da Vinci Si HD σε επεμβάσεις δια μιας τομής.

Τον Φεβρουάριο του 2011, τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα Single-Site στην κλινική της οποίας προΐσταται ο ομιλητής. Η χολοκυστεκτομή επιλέχθηκε ως πρώτη επέμβαση. Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση του συστήματος da Vinci Si HD. Χρησιμοποιήθηκαν νέα εργαλεία 5 χιλιοστών και κάμερα 8,5 χιλιοστών προσαρμοσμένα στη νέα τεχνική. Όλα τα εργαλεία εισήχθησαν μέσω του νέου port των 2 εκατοστών της Intuitive. Ένας χειρουργός παρά τη κλίνη του ασθενούς μπορούσε να βοηθήσει στην επέμβαση μέσω βοηθητικού port 5mm δια της ίδιας τομής.

Ως αποτέλεσεμα καταχωρήθηκαν περιεγχειρητικά δεδομένα για όλους τους ασθενείς συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων, ενδείξεων για την επέμβαση, εγχειρητικών παραμέτρων, διάρκειας νοσηλείας, επιπλοκών και ιστοπαθολογικών εκθέσεων.

Συμπεραίνοντας, η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μιας τομής με χρήση του συστήματος Single Site da Vinci Si HD είναι εφικτή και ασφαλής. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει στους χειρουργούς πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως: καλύτερη αναγνώριση της ανατομίας, υψηλότερης ακρίβειας παρασκευή των ιστών γύρω από τη χοληδόχο κύστη, καλύτερη έλξη του οργάνου κατά τους χειρισμούς και βελτιωμένη εργονομία χωρίς συγκρούσεις μεταξύ των εργαλείων και με απολύτως σταθερή απεικόνιση καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης σε αντίθεση με τις εως τώρα λαπαροσκοπικές τεχνικές δια μιας οπής.

Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος Μ. Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο Γενικός Χειρουργός Κ.Μ.Κωνσταντινίδης MD,PhD,FACS είναι Διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Κατάγεται από την Κάρπαθο. Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως φοιτητής διακρίθηκε με υποτροφία σε όλα τα έτη φοίτησης. Πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις ECFMG και FLEX των ΗΠΑ το 1981 και επελέγη από την Ιατρική Σχολή του Ohio State University και το Νοσοκομείο Riverside Methodist του Columbus, Ohio για την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής.

Το 1988 εξελέγη Λέκτορας και το 1989 Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στο ίδιο πανεπιστήμιο σε ηλικία μόλις 32 ετών. Το 1989 απέκτησε το δίπλωμα του American Board of Surgery και το 1999 ανανέωσε τον τίτλο του. Εργάσθηκε ως Διευθυντής της Κλινικής του Riverside Methodist όπου πραγματοποίησε μεγάλη σειρά επεμβάσεων, ενώ παράλληλα είχε αναλάβει την εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευομένων Γενικής Χειρουργικής. Συνολικά, παρέμεινε στις ΗΠΑ για 12 έτη.

Είναι διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 1991 επέστρεψε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών για να ιδρύσει και να διευθύνει το Τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Λέιζερ. Έκτοτε δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών και προσφέρει χειρουργική φροντίδα υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει τις επεμβάσεις Προχωρημένης Λαπαροσκόπησης, τη χειρουργική με Laser ή Ραδιοσυχνότητες (RF) και τη Ρομποτική Χειρουργική.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12.000 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Το 2000 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το ρομποτικό σύστημα Aesop3000 και το 2006 το σύστημα DaVinci στην πρώτη επέμβαση τηλερομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα. Έως σήμερα πολλοί νέοι χειρουργοί έχουν εκπαιδευθεί στην κλινική του στις ελάχιστα τραυματικές τεχνικές και τη ρομποτική. Είναι μέλος 36 ιατρικών και χειρουργικών εταιρειών. To 2006 ίδρυσε την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής, το 2007 έλαβε τον τίτλο του Εκπαιδευτή Ρομποτικής Χειρουργικής (Proctor), το 2008 οργάνωσε το πρώτο Συμπόσιο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Αθήνα και το 2009 ανέλαβε τη διοργάνωση του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής (MIRA 2011) μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη