Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, πριν και μετά την κρίση

Cartapanis André, Μαραβέγιας Ναπολέων, Τσιόδρας Δημήτρης

2 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 111:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1251
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ήταν άραγε η μόνη υπεύθυνη για την κρίση της ευρωζώνης, η οποία πλήττει ακόμη και σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες; Στην μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση εποχή, θα πρέπει μήπως να εντοπίσουμε μια σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ της ύφεσης που γνωρίζει η Ευρώπη και της ύπαρξης της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος; Τί είδους διαχείρισης έτυχε η κρίση σε επίπεδο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και ποιες οι συνέπειες των επιλογών που έγιναν;  

Αυτά είναι τα ερωτήματα που έθεσε ο Γάλλος οικονομολόγος André CARTAPANIS, καθηγητής στο Sciences Po Aix-en Provence, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Οικονομική διακυβέρνηση: νέες προκλήσεις, νέα πρότυπα;», σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία του διακεκριμένου οικονομολόγου αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως μετά τις απόψεις που διατύπωσε, σχετικά με την οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια των ευρέως γνωστών Οικονομικών συναντήσεων της Aix, τον περασμένο Ιούλιο:

“Η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας – είχε πει τότε ο Cartapanis - είναι ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη, ελλείψει αξιόλογης ανάκαμψης των επενδυτικών τάσεων, ιδίως δε εάν οι μακροοικονομικές πολιτικές επανέλθουν στα προ της κρίσεως επίπεδα. Κι αυτό, για έναν πολύ απλό λόγο: δεν μπορούμε να βγούμε από μια κρίση υπερχρέωσης παρά μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μείωσης του χρέους. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να μειωθούν τα χρέη των οικονομιών αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, όσο κι αν τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα!” 

Για τον ίδιο “οι διαθέσιμες επιλογές αφορούν μόνο κακές λύσεις. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε εκείνες που έχουν ελάχιστο κοινωνικό κόστος και υποθηκεύουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα ήταν μάταιο να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να ευνοήσουμε την ανάπτυξη, μειώνοντας τη δομική ακαμψία της αγοράς αγαθών ή εργασίας... Το να ισχυριστούμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το πιο δύσκολο κομμάτι της κρίσης και ότι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να ξαναβρούν τον συμβατικό, προ της κρίσης, χαρακτήρα τους, θα αποτελούσε όχι μόνο άρνηση της πραγματικότητας αλλά και έναν σημαντικό κίνδυνο: τον κίνδυνο μιας νέας συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.”

Μετά την ομιλία του André CARTAPANIS, ακολούθησε συζήτηση με τον Ναπολέοντα ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης ΤΣΙΟΔΡΑΣ.


Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Cartapanis André Οικονομολόγος - Καθηγητής, Sciences Po Aix-en Provence

Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, ο André Cartapanis έλαβε από τη Γαλλική ένωση οικονομικών επιστημών το βραβείο καλύτερης διατριβής, για το διδακτορικό του. Είναι μέλος του Κύκλου των Οικονομολόγων. Υπήρξε αντιπρόεδρος (2007-2009) και στη συνέχεια πρόεδρος (2009-2010) της Γαλλικής ένωσης οικονομικών επιστημών.

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Université des Antilles et de la Guyane και συνέχισε στο Université de la Méditerranée Aix-Marseille II. Διηύθυνε επί μία δεκαετία το Κέντρο οικονομίας και διεθνούς οικονομικής του CNRS και του Université de la Méditerranée. Διατέλεσε κοσμήτορας της Σχολής οικονομικών επιστημών του Aix-Marseille καθώς και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Université de la Méditerranée.

Ως ειδικός στη διεθνή μακροοικονομική και χρηματοοικονομική, προωθεί νεο-κενσιανές θέσεις. Ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες, ενώ διαπιστώνοντας την απώλεια επιρροής των κρατών-εθνών, στρατεύεται υπέρ μιας νέας διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης προκειμένου να περιοριστεί η αστάθεια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, καθώς μπορεί να προκαλέσει συστημικές κρίσεις με υψηλό μακροοικονομικό κόστος.

Οι πλέον πρόσφατες δημοσιεύσεις του εξετάζουν τους παράγοντες που πυροδότησαν χρηματοοικονομικές κρίσεις καθώς και ζητήματα διεθνούς χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης. Αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας, έχει συμβάλλει σε περισσότερες από είκοσι εκθέσεις για λογαριασμό διάφορων περιφερειακών, εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Μαραβέγιας Ναπολέων Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία Grenoble με υποτροφία της ΑΤΕ και του Ιδρύματος Ωνάση όπου απέκτησε το DEA στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και το Doctorat d Etat στην Οικονομική Επιστήμη με Άριστα 1983.

Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Grenoble Μακροοικονομική και, αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προσελήφθη για μικρό διάστημα ως ειδικός συνεργάτης του Υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1985-1989) ως ερευνητής στο «Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών» με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση και αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην ελληνική οικονομία.

Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (1993) και καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει μέχρι σήμερα Πολιτική Οικονομία Αγροτική Πολιτική και Οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Επίσης από το 1989 μέχρι το 1996 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος "Θεωρία και Πολιτική της Περιφερειακής Ανάπτυξης". Σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια με δημοσιευμένες εισηγήσεις. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε όλα σχεδόν τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα ξένα πανεπιστήμια του Montpellier της Valencia και της Οξφόρδης. Από το 1993 είναι κάτοχος μίας Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το σύνολο 4 παρόμοιων εδρών που έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ελληνικά πανεπιστήμια ενώ ήταν και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι: 
-Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης (1993-1998)
-Μέλος Διεθνών Επιστημονικών Δικτύων RAFAC NATURA κά 
-Μέλος Συντακτικών Επιτροπών τριών Επιστημονικών Περιοδικών Επιθεώρηση Αγροτικής -Οικονομίας Επιθεώρηση Αστικών και Περιφερειακών Μελετών Επιθεώρηση Αγροτικής Έρευνας 
-Μέλος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ 
-Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ΕΚΕΜ

Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου (2012).

Τσιόδρας Δημήτρης Δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνείς Σχέσεις (ΜΑ) στο Fletcher School οf Law and Diplomacy. Έχει εργαστεί στην "Ελευθεροτυπία", στο MEGA, στο FLASH, στον "Επενδυτή" και στην "Επικαιρότητα". Διετέλεσε Προϊστάμενος στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π.Πικραμμένου. Σήμερα εργάζεται στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και αρθρογραφεί στην "Καθημερινή".

Σχετικές ομιλίες