Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Παπαδιαμάντης μεταξύ Ελλάδας και Δύσης

Μαυρόπουλος Δημήτρης

14 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 40:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2221

Η ορθόδοξη ελληνική παράδοση και η σχέση της με τα χριστιανικά ρεύματα  της Δύσης, απασχολεί την πρώτη – για την περίοδο 2013-14 - εκδήλωση του Κύκλου «Η Ελλάδα και η Δύση» που συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του Megaron Plus.  Στο πλαίσιο  αυτής της σειράς των εκδηλώσεων λόγου, διακεκριμένοι στον τομέα τους ομιλητές-ερευνητές παρουσιάζουν τις όψεις της σχέσης που ανέπτυξαν στο πέρασμα των αιώνων ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί, αναφερόμενοι σε ποικίλα, επιμέρους θέματα τα οποία σκιαγραφούν το ευρύτερο πλαίσιο της κοινής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
 

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, δύο διακεκριμένοι θεολόγοι, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και ο Δημήτρης Μόσχος ανάπτυξαν δύο εντελώς διαφορετικά, μεταξύ τους, θέματα, τα οποία εντάσσονται ωστόσο στην προβληματική της σειράς «Η Ελλάδα και η Δύση», σε μια κοινή εκδήλωση που συντόνισε  ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.)


Στην πρώτη ομιλία της βραδιάς ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, που πριν 35 χρόνια ξεκίνησε την κριτική έκδοση των «Απάντων» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - σε συνεργασία με τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο - ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος», μίλησε για το έργο του Παπαδιαμάντη που, κατά την άποψή του, συνιστά «έναν διάλογο με τα πνευματικά και πολιτικά ρεύματα της εποχής του. Διάλογο που γίνεται υπογείως, με υπαινιγμούς, και απευθύνεται κυρίως τους πνευματικούς ταγούς του τόπου του. Μια – κατ’ ουσίαν – κριτική και προφητική στάση και θέση σε σχέση με άξονες αναφοράς που ήδη έχουν διαμορφωθεί ή τείνουν να διαμορφωθούν στο νεοπαγές κράτος και στην κοινωνία του. Αφετηρία και τέλος της κριτικής του στάσης είναι ο Ορθοδοξία» σημείωσε ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως «στο διάλογο αυτό ο «τρόπος» της Δύσης αποτελεί εκτροπή από τη συνθήκη αληθούς ζωής, όπως την αντιλαμβάνεται και την ζει μέσα στον «τρόπο» της ορθόδοξης ελληνικής παράδοσης.

Μαυρόπουλος Δημήτρης Θεολόγος

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα (Καισαριανή) το 1944 από μικρασιάτες γονείς. Τέλειωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό "Σύνορο" (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ "Σήμερα είναι Κυριακή". Το 1978 ξεκίνησε την έκδοση των "Απάντων" του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο "Δόμος", τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο "Θεολογικό εργαστήριο", στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι πατέρας τριών παιδιών.

Σχετικές ομιλίες