Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Caesarian Sections: Too early, too many. Complications to the mother

Visser Gerard H.A.

19 Μαρτίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1656
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται με καισαρική τομή διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά διεθνώς η τάση είναι αυξητική. Δυστυχώς, κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές παράμετροι έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των καισαρικών τομών, και όχι οι ιατρικές ενδείξεις.

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η μητέρα να εκφράζει επιθυμία να πραγματοποιήσει την καισαρική τομή συγκεκριμένος γιατρός και να αποδέχεται να αλλάξει την ημερομηνία γέννησης του παιδιού της με βάση το πρόγραμμά του!

Οι μητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι:

  1. Η αναπνευστική νοσηρότητα μετά από επιλεκτική καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως έχουν δείξει διαφορετικές μελέτες: στις 37 εβδομάδες τα ποσοστά κινούνται μεταξύ 7,4% και 11,4%, στις 38 εβδομάδες μεταξύ 4,2% και 8,4% ενώ στις 39 εβδομάδες μεταξύ 0,8% και 1,8%.
  2. Ο κίνδυνος αναπνευστικής νοσηρότητας μετά από τερματισμό της κύησης στις 37 εβδομάδες είναι δεκαπλάσιος, ενώ στις 38 είναι μεταξύ 2,5 και 10 φορές μεγαλύτερος (σε σχέση με την ολοκλήρωση της κύησης).
  3. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκεφαλική παράλυση δεν έχει μειωθεί στον Δυτικό κόσμο παρά τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών.

Όλες οι μελέτες καταλήγουν ότι η καλύτερη δυνατή ηλικία για προγραμματισμένη καισαρική τομή είναι οι 39 εβδομάδες. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για καυκάσιες γυναίκες. Ποτέ λοιπόν μην κάνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή πριν από την 39η εβδομάδα εκτός αν διαθέτετε ενδείξεις για ωρίμανσης των πνευμόνων! Αποφεύγετε τη χρήση κορτικοστεροειδών που ενδείκνυνται μόνο στο 5% των περιπτώσεων.

Η προσπάθεια αποφυγής μιας επείγουσας καισαρικής (που αυξάνει τον κίνδυνο για τη μητέρα) δεν είναι ένδειξη για νωρίτερη απομάκρυνση του εμβρύου. Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος αν η υποψήφια μητέρα προσέλθει νωρίς. Συμβουλέψτε τις ασθενείς σας να έρχονται εγκαίρως στην κλινική και... μάθετε να κάνετε επείγουσες καισαρικές!

Visser Gerard H.A. Καθηγητής Μαιευτικής & Επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο, Ουτρέχτη, Ολλανδία - Εμπειρογνώμων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

O Gerard Visser είναι Καθηγητής Μαιευτικής - Επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής στο Πανεπιστημιακό  Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλάνδία.

Διετέλεσε Καθηγητής Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής και Πρόεδρος  του Τμήματος Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Groningen,  Επισκέπτης Καθηγητής στο Νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου  και Πρόεδρος του Τμήματος Περιγεννητικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης.

Έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή δραστηριότητα και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από τη Σχολή Ιατρικής της Νοτίου Αφρικής (1999), τη  Φλαμανδική Εταιρεία Μαιευτικής & Γυναικολογίας (2000), το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων  και το  Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Βραβείο «Talma Eijkman» το 1999 και «Βραβείο καλύτερου εκπαιδευτή της Ιατρικής Σχολής» το 2005).

Ερευνητικό έργο
- Εμβρυϊκός καρδιακός ρυθμός, ταχύτητα κυματομορφών αίματος και η μορφή της κίνησης σε σχέση με την εμβρυϊκή οξυγόνωση
- Ανάπτυξη του εβρυϊκού νευρικού συστήματος υπό φυσιολογικές ή μη συνθήκες, αποτελέσματα φαρμακευτικής αγωγής
- Σχέση ανάμεσα στις καταστάσεις προ του τοκετού, τις συνθήκες τοκετού και τη νεογνική νευρολογική νοσηρότητα
- Εμβρυϊκή και μητρική νοσηρότητα σε περίπτωση διαβήτη τύπου-1

1. Hansen, A., Wisborg, K., Uldbjerg, N. & Henriksen, T. Risk of respiratory morbidity in term infants delivered by elective caesarean section: cohort study. Bmj, British Medical Journal Publishing Group, 2008, Vol. 336(7635), pp. 85
 
2. Tita, A. et al. Timing of elective repeat cesarean delivery at term and neonatal outcomes. The New England journal of medicine, NIH Public Access, 2009, Vol. 360(2), pp. 111
 
3. Balchin et al. Timing of planned caesarean delivery by racial group. O&G 2008
 
4. Wilmink et al. Neonatal outcome following elective caesarean section beyond 37 weeks of gestation: a 7-year retrospective analysis of a national registry. Am.J. O&G 2010

Σχετικές ομιλίες