Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος» - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος, Βαλιώτης Ευάγγελος, Τζανετέα Αδαμαντία, Βαρβιτσιώτης Γιάννης, Δαβάκης Θανάσης

5 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 92

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 6ης Συνάντησης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη με θέμα «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος». Ακολουθεί το απολογιστικό δελτίο τύπου των διοργανωτών.

 

Το τριήμερο από Παρασκευή 5 έως και Κυριακή 7 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Σπάρτης και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» η 6η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν οι κ.κ. Βαλιώτης Ευάγγελος, Δήμαρχος Σπάρτης, Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας, Τζανετέα Αδαμαντία, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, Βαρβιτσιώτης Γιάννης, τ. Υπουργός και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος». Τον δρόμο για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού θεάτρου άνοιξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, ύψους 111.000 ευρώ. Εν συνεχεία το Ίδρυμα JM Kaplan, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χρηματοδοτεί, με το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ), το πρώτο μέρος των εργασιών αποκατάστασής του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, οι οποίες αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του 2019.

Η 6η Συνάντηση διαρθρώθηκε σε τρεις διακριτές ενότητες:
1. «Η Λακωνία, η Σπάρτη ένας διαρκής μύθος»
2. «Το όραμα και το πανόραμα των Εταιρικών μας Μελών»
3. «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος».

Επίσης, οι κ.κ. Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο κ. Will Reynolds, Ρrogram Director Heritage Conservation του JM KAPLAN Fund ξεδίπλωσαν το όραμα τους και την «επόμενη ημέρα» ώστε να ξανά ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης.

Τέλος, στην δεύτερη ενότητα ξετυλίξαμε «Το όραμα και το πανόραμα των Εταιρικών μας Μελών», δηλαδή, όλες οι δράσεις που αναπτύσσει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη, με βασικό στόχο να φέρουμε τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Κεντρικό θέμα της παραπάνω ενότητας ήταν η αναζήτηση των βέλτιστων προτάσεων για τη λειτουργία και τη διοίκηση των νέων προορισμών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μαζί με όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα).

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση και η συνεχής ανάπτυξή των ολιστικών αυτών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, μέσω της καθιέρωσης και λειτουργίας ενός κατάλληλου μηχανισμού οργάνωσης, διοίκησης και εποπτείας με τη μορφή ενός «Φορέα Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού» – Destination Management / Marketing Organizations – DMMO.

Η 6η συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη μας άφησε όλους «πλούσιους» σε νοήματα και συναισθήματα αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η επένδυση στη νοοτροπία των συνεργιών είναι το όχημα για την ανάδειξη των μνημείων της χώρας μας.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Βαλιώτης Ευάγγελος Δήμαρχος Σπάρτης

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης γεννήθηκε το 1959 στην Κονιδίτσα Λακωνίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Φοίτησε στη Σεβαστοπούλειο Τεχνική Σχολή, από όπου πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας (2005-2012). Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα - Ταϋγέτου ΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Λακωνίας.

Αγρότης με συνδικαλιστική δράση στη Λακωνία, ασχολείται από το 1986 με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το 1986, εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια πρόεδρος της πρώην κοινότητας Κονιδίτσας (1990 και 1994), δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας (1998, 2002 και 2006) και το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης (ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε το 2010 η Λαϊκή Συσπείρωση).

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης.

Τζανετέα Αδαμαντία Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας

Η Αδαμαντία Τζανετέα είναι Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας. Γεννήθηκε στη Σπάρτη και διαμένει στη Σπάρτη.

Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λακωνίας ενός πολιτιστικού συλλόγου με μεγάλη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Λακωνίας καθώς και ιδρυτικό μέλος σε πολλούς συνδέσμους και συλλόγους της περιοχής.

Είναι έγγαμη με τον Παναγιώτη Παπαλεξανδράκο, γιατρό αλλεργιολόγο, ταξίαρχο του υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν ένα γιο.

Πτυχιούχος ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και ελληνικής Φιλολογίας του τμήματος Αρχαιολογικού -Ιστορικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά.

Βαρβιτσιώτης Γιάννης τ. Υπουργός

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1933. Είναι νομικός και πολιτικός που διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1993 - 1997).

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της τότε Δυτικής Γερμανίας, με ειδίκευση στο Εταιρικό Δίκαιο. Με την επιστροφή του στην Αθήνα άρχισε να δικηγορεί και το 1960 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν εισηγήσεως του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρόκα. Την εποχή εκείνη γνωρίζεται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γνώριμο του πατέρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που είχε διατελέσει βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος και του ανέθεσε να συντάξει σχετικές εισηγήσεις προς κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ λίγο αργότερα τον ορίζει υποψήφιο βουλευτή της ΕΡΕ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Στις εκλογές του 1961 εξελέγη βουλευτής, επανεκλεγείς και στις εκλογές του 1963, του 1964 και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν (στη Β΄ Αθηνών από το 1974 ως και το 1996 και Επικρατείας το 2000).

Την περίοδο της Δικτατορίας, και συγκεκριμένα ένα χρόνο μετά την επιβολή της, τον Ιούλιο του 1968, μαζί με άλλους βουλευτές, αρχίζει να προσυπογράφει ανακοινώσεις περί επανόδου της χώρας στη δημοκρατική ομαλότητα. Οι Αρχές του απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα, οπότε σε συνεννόηση με τους Γ. Ράλλη και Π. Παπαληγούρα συνδέεται με κλιμάκιο της οργάνωσης «Ελεύθεροι Έλληνες». Η σύνδεση όμως αυτή αποκαλύφθηκε και στις 9 Οκτωβρίου συνελήφθη. Μετά από ανάκριση που ακολούθησε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ περιορίστηκε επί ένα πεντάμηνο σε πλήρη απομόνωση.

Μετά την μεταπολίτευση, συμμετείχε ως υφυπουργός Εσωτερικών στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974 και στις εκλογές του ίδιου έτους εκλεγείς και πάλι, με την Νέα Δημοκρατία ανέλαβε ακολούθως υφυπουργός Εξωτερικών (1974 – 1975), υπουργός Εμπορίου (1975 – 1977), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1977-1980), υπουργός Εθνικής Αμύνης (Κυβέρνηση Συνεργασίας, 1989), Εμπορίου (Οικουμενική Κυβέρνηση, 1989), Εθνικής Άμυνας (1990-1993), Δικαιοσύνης (1992).

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996) και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1994-1997). Το 1989 τάχθηκε κατά της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην πολιτική του καριέρα διετέλεσε γραμματέας του προεδρείου της Βουλής (1961-1963), γραμματέας της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος (1963) και κοσμήτορας της Βουλής (1965-1967). Υπήρξε μόνιμο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εργασίες σύνδεσης Ελλάδας με την ΕΟΚ την περίοδο 1962-1967, λαμβάνοντας επίσης μέρος σε κοινοβουλευτικές ομάδες του ΝΑΤΟ.

Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής», ενώ ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2009 εγκατέλειψε την πολιτική μετά από 48 χρόνια πολιτικής καριέρας.

Έγραψε πολλές μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου, οι κυριότερες των οποίων είναι: «Η ονομαστική μετοχή» (1960), «Η ΕΟΚ και το Εταιρικόν Δίκαιον» (1970), «Η αλλαγή στο εδώλιο» (1984), «Αποκατάσταση Ιστορικών Αληθειών» (1985),«Η αλήθεια για το παρελθόν πυξίδα για το μέλλον» (1989), «Συνταγματικοί Προβληματισμοί» (1993),«Η Ελλάδα Μπροστά στο 2000: Ένα Νέο Συνταγματικό Πλαίσιο» (1998), «Η Βουλευτική Ασυλία» (2000), «Οι Τρεις Απειλές του Αιώνα» (2002), «Πολιτι(στι)κή φωτογραμμετρία» (2005), «Η Μεταναστευτική Πολιτική της Ευρώπης» (2006), «Η Αναγκαία Αναθεώρηση» (2006), «Τυφλοί στρατοί-Η Δύση και η Απειλή του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού» (2008), «Αναζητώντας την Τέχνη» (2008)και τη δίγλωσση έκδοση «5 Χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2004-2009» (2009). Έχει γράψει πολλά άρθρα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Επισκέφθηκε, επίσημα προσκεκλημένος, την Αγγλία, τη Δυτική Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, λόγω της μακράς πολιτικής του δράσης, καθώς και με άλλα ανώτερα παράσημα διαφόρων κρατών.

Δαβάκης Θανάσης Βουλευτής Λακωνίας

Ο Θανάσης Δαβάκης γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του, είναι τα Κεχριάνικα της Κίττας, του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1980-1984) και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1984-1986). Διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1986-1988). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός (1984-1986).

Συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του Απριλίου 1990, ως υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, και του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση Α. Σαμαρά από τις 26/6/2013 έως τις 10/6/2014.

Με απόφαση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής με ομοφωνία, ορίσθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΕΕΚΑ/ΔΗΜΗΤΡΑ (3/2008-9/2009).

Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών του θητειών έχει εκλεγεί Γραμματέας και Κοσμήτορας της Βουλής, και έχει συμμετάσχει σε διάφορες Διαρκείς και Ειδικές Επιτροπές.

Είναι επίτιμο μέλος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών και της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1986) και έχει εργασθεί κατά διαστήματα ως Δικηγόρος.

Του έχει απονεμηθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ο Σταυρός Αξίας και Τιμής για τις υπηρεσίες του κατά τη θητεία του ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

Ιστότοπος του Θανάση Δαβάκη

Σχετικές ομιλίες